Aantal bezoekers vandaag: 0

Een geweldige auto

16-4 - 16:29

De introductie van de BMW 1 M Coupé duurde ongekend lang. Tussen de eerste foto’s en de Nederlandse introductie zit een periode van bijna een jaar. In juli 2010 toonde BMW de eerste, nog gecamoufleerde, foto’s. Op Koninginnedag staat het oranje monster voor het eerst in de showroom. Ons geduld zou nog wat langer op de proef gesteld worden, want pas eind mei zouden we voor het eerst met de 1 M kunnen rijden. Daar kwam verandering in toen we afgelopen week op Zandvoort de sleutels in handen gedrukt kregen...

Gran Turismo Events organiseert regelmatig circuitevenementen. Daarbij struikel je over de Ferrari’s, Porsches en Lamborghini’s. Dit keer was er echter ook een Zweedse bezitter van een 1 M bij. Hij was zijn auto op een bijzondere manier aan het inrijden. Toen we hem spraken, had hij de auto precies een week in zijn bezit. In die week was hij al op Spa-Francorchamps en de Nürburgring geweest, en nu werd het dringend tijd om naar Zandvoort te gaan.

De eigenaar was voor het eerst op Zandvoort. Hij reed behoorlijk door, maar hij had toch het gevoel dat zijn auto tot meer in staat zou zijn als de bestuurder het circuit beter zou kennen. Dat was het punt waar wij de sleutels in handen kregen.

Niet bescheiden

‘Op het circuit. Met meer dan 240 km/h nadert u de volgende bocht. Kort en hard aanremmen, insturen, en bij het passeren van de apex daagt u via de rechtervoet de motor alweer uit. Op het aansluitende rechte stuk voelt u de adrenaline door uw lichaam stromen - een aangename prikkeling.’ De brochure is niet bescheiden over de bedoelingen en de capaciteiten van de 1 M. Dat wilden we dus wel eens zien.

Bij het instappen merk je gelijk dat BMW geen gelukkige keuze heeft gemaakt door met leer beklede sportstoelen te monteren. In de andere M-modellen vind je specifieke M-stoelen, maar de 1 M moet het doen met de ‘normale’ sportstoelen. In combinatie met de leren bekleding omklemmen die je niet zo stevig als je op het circuit zou willen.
Vooral in de eerste paar bochten is dat even wennen, omdat je dan nog niet gelijk een manier hebt gevonden om je schrap te zetten in de bochten.

Typisch BMW zescilinder-geluid

Los daarvan kun je echter mooie tijden beleven met de 1 M. We vreesden het ergste vanwege de turbomotor, waarvan we dachten dat die nooit zo goed zou kunnen zijn als de geweldige motor van de 130i. Op dat punt is er goed nieuws: je merkt bijna niet dat er een turbomotor onder de kap ligt. Van een turbogat heb je totaal geen last en als je gas geeft, reageert de motor daar direct op. Van onderin tot aan de rode streep op de toerenteller heb je ruim vermogen en beleef je plezier aan de motor, die perfect door de toeren loopt. Het enige minpunt dat je zou kunnen vinden, is dat het maximale toerental aanzienlijk lager is dan bij de atmosferische M-motoren zoals we die kennen uit de M3 en de M5.

Het geluid dat de motor maakt, is het typische BMW zescilinder-geluid. Als je in de pitstraat staat en de auto wordt gestart, klinkt het geweldig. De auto heeft niet de wat onrustige loop die je misschien van een M verwacht, maar eerder het beschaafd sportieve geluid van de 130i en 135i. Voor alledaags gebruik is dat natuurlijk geen bezwaar, maar op het circuit mis je op dat punt wat beleving. Omdat je een helm draagt, wordt een flink deel van het geluid weggefilterd. Een conversatie hoef je niet te onderbreken als je volgas rijdt.

Beleving dik in orde

Met de beleving is het verder dik in orde. Ondanks het flink gedempte geluid heb je het naar je zin in deze auto, ook vanwege de directheid. Zeker in de M Dynamic Mode, de sportstand, want dan stuurt de auto nog iets zwaarder en bovendien is de reactie op het gaspedaal wat feller.

Natuurlijk gaat het op het circuit om meer dan de motor en de beleving alleen. In de 1 M kun je je daar echter prima op concentreren. De auto heeft een erg goede balans, dus je aandacht blijft bij het circuit en de motor van de auto. Op de grens is de 1 M licht onderstuurd, maar op geen enkel moment is dat storend.
Wat je wel merkt is dat het onderstel voor dit circuit eigenlijk iets te slap is. Als je richting het Scheivlak gaat, danst de auto een beetje. Bovendien helt hij aardig over in de snelle bochten, waardoor je het gevoel krijgt dat de auto net wat te hoog staat. Daarmee zou het voor de Nürburgring een prima auto zijn. Bovendien is een auto die perfect voor Zandvoort is geen prettige auto meer voor de openbare weg.

Net boven de twee minuten

Bij een auto die er bij 200 kilometer per uur nog steeds flink aan trekt, is het prettig om een stel goede remmen te hebben. Voor zover we de remmen nu hebben kunnen testen, zijn ze prima op hun taak berekend. Ook op het circuit houden ze het goed vol. In de tijd die we met de 1 M doorbrachten, werd de werking van het rempedaal geen moment minder goed.
Toch vertrok de eigenaar van de 1 M al voor het einde van de dag. Dat had niet met de remmen te maken, maar met de banden. De auto was een week oud, maar had al behoorlijk wat circuitervaring. Na dertig rondjes Spa-Francorchamps, tien rondjes Ring en bijna een hele dag op Zandvoort was de eerste set banden versleten. Toch was dat geen domper op de feestvreugde; de eigenaar genoot zichtbaar van zijn auto.
Het zorgde er wel voor dat we geen rondetijd hebben kunnen meten, maar dat werd toch al lastig omdat er ook een aantal beginnende trackdayrijders op de baan waren. Op verse banden zou een rondetijd net boven de twee minuten volgens ons wel haalbaar moeten zijn.

Het was fantastisch om met de BMW 1 M Coupé op Zandvoort te spelen. Dit is veel meer dan de 135i on steroids die we verwacht hadden - het is een echte M. De auto geeft je heel veel vertrouwen en is moeiteloos in een flink tempo over het circuit te jagen. Eind volgende maand kunnen we de kennismaking voortzetten, dan gaan we een paar dagen met de 1 M op pad. We kunnen niet wachten, want het is een geweldige auto.


BMW 1 Serie M Coupé
Techniek: 2.979 cc, 340 pk/5.900 tpm, 450+50 Nm (overboost)/1.500-4.500 tpm
Prestaties: topsnelheid 250 km/h, 0-100 km/h in 4,9 sec
Gewicht: 1495 kilo, 4,4 kg/pk
Verbruik: 9,6 l/100 km
Prijs: € 79.950

Foto's: Dennis Noten
Auteur: Perry Snijders, Laurens de Wit  Fotografie: Driving-fun.com team
10

Reacties (10) van bezoekers

Marc81
17-4-2011 20:59
@ Robin, gaan ze er daar 1 van was maken dan ;)? Videobeelden bedoel ik natuurlijk! hoe
17-4-2011 20:40
@Marc81, op de Dam bij Madame Tussaud's denk ik.
Marc81
17-4-2011 16:53
beelden! waar zijn de beelden!
Chuck
16-4-2011 20:47
standaard BMW remmen bedoelde ik : )
Chuck
16-4-2011 20:46
240 km op het rechte stuk is wel heel erg snel.....mijn standaard 135 stond na 3 rondes al in de fik : )
16-4-2011 20:16
Ja oeps, ik zie het nu pas.. stond in de brochure dit verhaal..
eriks
16-4-2011 19:13
Dat staat er niet, Hans.
16-4-2011 17:36
Die 240 kan hij nooit op Zandvoort gehaald hebben..
16-4-2011 16:50
Wel bijzonder dat de remmen't zo goed hielden. Is BMW eindelijk wakker of was 't meer sightseeing:)))

16-4-2011 16:47
Ha mooi. Hulde aan DF!
Uw reactie:
Naam:
Email:
Bericht: