Aantal bezoekers vandaag: 0

BMW 1 M Coupé neemt het op tegen M3’s en Z4 M

21-7 - 17:20

In onze test van de BMW 1 M Coupé schreven we dat de snelste 1 Serie een van de leukere auto’s van dit moment is. BMW heeft echter een naam hoog te houden. Daarom vergeleken we de 1 M ook met enkele andere BMW’s: de huidige M3, de E36 M3 die ongeveer net zo groot is en net zoveel vermogen heeft en de vorige compacte coupé van het Duitse merk, de Z4 M. Kan de 1 M meekomen in dit gezelschap?

Het groepje van vier snelle BMW’s is behoorlijk aan elkaar gewaagd. Bij een snelle blik zou je verwachten dat de huidige M3 de snelste is. Zijn 420 pk sterke V8 heeft met afstand het grootste vermogen. Met een leeggewicht van 1.555 kilo is hij echter ook de zwaarste van de club.
Deze M3 is bovendien de enige met een V8 onder de kap. De andere drie auto’s hebben een zes-in-lijn, die in de 1 M geassisteerd wordt door twee turbo’s. De E36 M3 en de Z4 M hebben geen turbo’s, zoals dat eigenlijk hoort bij een BMW.

Guerrilla-oorlog

Overbodig om te zeggen dat de turbo’s voor enige discussie zorgden onder BMW-liefhebbers, alhoewel guerrilla-oorlog misschien een omschrijving is die beter past bij de heftigheid van de discussies.
De liefhebbers van de atmosferische motoren bleven er op hameren dat de rode streep op de toerenteller van de 1 M ‘al’ bij 7.000 toeren staat. Een echte M is immers hoogtoerig en kan veel meer toeren aan dan die 7.000. Kennelijk waren ze even vergeten dat ook bij de E34 M5 de rode streep bij dat toerental staat.

Natuurlijk zorgen de turbo’s wel voor een ander motorkarakter. Een M stond altijd voor doorhalen tot de rode streep en een manische gasrespons (als je tenminste op het juiste toerental zat). Turbo’s zorgen voor meer kracht bij lage toerentallen, maar ook voor een tragere reactie op het gaspedaal. Die trage reactie op het gaspedaal is er bij sommige toerentallen inderdaad. Als je vanaf 1.500 of 2.000 toeren gasgeeft, merk je dat het even duurt voor de turbo’s op gang komen. Daar staat tegenover dat er bij de andere drie auto’s die we bij ons hebben nagenoeg niets gebeurt als je bij dat toerental het gaspedaal intrapt. En wat maakt het uit, want wie het ronderecord op de Nordschleife wil verbeteren zal niet snel in de zesde versnelling de bochten uit komen.

E36 valt door de mand

De motor in de E36 was destijds misschien een hoogstandje, maar in een directe vergelijking met deze drie auto’s valt hij door de mand. Het meest storend is het gebrek aan gretigheid. De 321 pk sterke 3,2 liter zescilinder is snel, erg snel, maar moet goed op toeren worden gehouden.
Hoewel hij volgens de eigenaar volstrekt origineel is, weet hij op de Autobahn veel modernere auto’s achter zich te laten. In een sprint moet je echter bij de les zijn en precies op het goede moment schakelen, anders kun je het vergeten.

Hoewel de M3 in een uitstekende staat verkeert, maakt hij niet erg veel indruk. Bij deze M3 bleef BMW misschien iets te dicht bij de normale 3 Serie coupé. Vergeleken met voorgangers als de 2002 Turbo en de E30 M3 ziet deze auto er wat al te bescheiden uit. Ook het kolossale stuurwiel geeft je niet direct het sportwagengevoel, al wordt dat wel wat gecompenseerd door fraai lichtmetaal en details als de M-strepen op de stoelen. En eerlijk is eerlijk: de E36 M3 klinkt het beste van deze vier auto’s.

Huidige M3 minst sportieve

De huidige M3 klinkt een heel stuk minder indrukwekkend. Je kunt instappen en in één ruk naar Biarritz rijden zonder dat het geluid je een seconde zal storen. Daar staat tegenover dat het je waarschijnlijk ook niet positief op zal vallen. Dat is natuurlijk wel vrij eenvoudig op te lossen. De vorige M3 die we testten was voorzien van een een uitlaatsysteem van Eisenmann en klonk al een stuk beter.
Wat daar niet door verandert, is het karakter van de auto. In dit gezelschap is de E92 namelijk de minst sportieve. Hij is het zwaarst, heeft de langste wielbasis en het meest comfortabele onderstel. We vinden deze M3 er prachtig uitzien, maar in dit gezelschap kan hij niet meekomen.

Misschien wel de mooiste motor die BMW gemaakt heeft

De Z4 M heeft de techniek van de vorige M3, de E46. Die techniek is weggewerkt in de carrosserie van de Z4 Coupé. Het zal je niet verbazen dat de tweezitter de lichtste auto is van de vier die we hier vergelijken.
Aan de zitpositie moet je even wennen. Je zit bijna óp de achterwielen, met een voor je gevoel meterslange neus voor je. Erg veel binnenruimte heb je niet, maar daar koop je zo’n auto ook niet voor. Deze auto koop je voor de motor, voor zijn directe besturing en omdat je ‘m mooi vindt.
De zescilinder levert een vermogen van 343 pk, nog een fractie meer dan de motor van de 1 M. De zes-in-lijn die in deze auto zit, is misschien wel de mooiste motor die BMW ooit gemaakt heeft. Hij reageert direct op het gas, voelt zich thuis bij hoge toerentallen en gaat bovendien lang mee. Dat kun je wel zien aan deze Z4, die ervaring heeft van Zandvoort tot de Nürburgring, die onlangs nog in de Alpen te vinden was, bijna 100.000 kilometer gereden heeft en toch nog fris aanvoelt. De perfecte auto dus? Als je net uit de 1 M stapt, met zijn vaak vervloekte turbo’s, voelt de motor toch niet zo krachtig aan.

Rally-achtig

Daarmee zijn we aangekomen bij de 1 M. Hoewel de productie van de volgende generatie 1 Serie al begonnen is, komt de 1 M nu pas op de markt. Tegen de BMW-traditie in heeft hij turbo’s, tot voor kort ondenkbaar voor een M. De motor komt niet van de M-divisie, maar uit een ‘normale’ BMW, de Z4 sDrive35is. Hij is minstens 100 kilo zwaarder dan je zou willen. De zitpositie is te hoog, zeker als je elektrische stoelen bestelt.

Wonder boven wonder is het toch een fantastische auto. De van de M3 afkomstige ophanging is merkbaar beter dan die van de Z4. De afstelling van de 1 M is echter veel sportiever dan die van de M3, waardoor de ophanging hier nog beter tot z’n recht komt.
De uit een ‘normale’ BMW afkomstige motor doet het ook prima, zeker als je de M-knop op het stuur hebt ingedrukt.
De 1 M geeft je een beetje een rally-achtig gevoel. Bij het uitaccelereren van een bocht geeft de motor je altijd meer dan genoeg kracht. De auto geeft je daardoor ook het idee dat hij het liefst iedere bocht dwars zou nemen.

Lastig kiezen

Kiezen tussen de verschillende BMW’s is een lastige opgave. Maar dat was ook niet het doel waarmee we aan deze test begonnen. We vroegen ons af of de 1 M, met zijn bij elkaar geraapte onderdelen, wel net zo goed zou zijn als vorige M’s.
BMW lijkt zich momenteel drukker te maken over elektrische auto’s, voorwielaangedreven stadsauto’s en andere verbruikswondertjes dan over de sportieve topmodellen. Het merk is groot geworden met snelle, achterwielaangedreven coupés, roadsters en sedans, maar zijn die nog wel goed genoeg? BMW-liefhebbers maken zich zorgen omdat de M niet meer voor motorsport zou staan, maar voor marketing.
Het maakt dus niet uit of we uiteindelijk het liefst de Z4 M of de 1 M Coupé op onze oprit zouden parkeren. Wat er toe doet, is dat BMW nog steeds auto’s kan maken die je net zoveel plezier bieden als de Z4 M of een oude M3. Daarom is de BMW 1 M wat ons betreft meer dan geslaagd.

Auteur: Perry Snijders  Fotografie: Robin Hartog
9

Reacties (9) van bezoekers

JD
29-12-2011 1:49
Stuit bij toeval op dit stukje en moet zeggen dat dit een zeldzaam correcte autotest is! Heb zelf een e36m3 gehad, nu een z4mcoupe en recentelijk proefgereden in de 1m en m3 en kan het volledig beamen. Kies er zelf echter wel zeer bewust voor om de z4coupe te houden; De m3 is geweldig, maar heeft lang niet het 'M driversgehalte' van de z4 en de 1m coupe is idd ook zeer goed, maar de atmosferische 6 uit de z4 is zoals vermeld misschien wel de beste motor echt een toekomstige klassieker. Voeg de carrosserie van een z4 coupe aan toe... Beste bmw ooit!
22-7-2011 15:31
@Kees dat van die chip is een lang verhaal. Kort samengevat heb ik ism PPE geprobeerd wat meer pk's er uit te laten halen. Maar PPE is goed rollenbank tunen o.i.d. Gelukkig had ik de orginele software nog en die zit er inmiddels weer in.
@Marcel,
Einddemper is inderdaad ook niet standaard.
nutkees
22-7-2011 9:21
Z4M Coupe for the win!

Wist niet dat deze ook al in de Alpen in geweest, hij rijdt wat af zeg..

E36 M3 is toch niet geheel standaard meer? Dacht dat deze ondertussen ook een chip erin had.
Wolfgang
21-7-2011 23:02
Super, ga zo door. Een dergelijke test van modellen van andere fabrikanten zou ook welkom zijn.
M@rcel
21-7-2011 22:41
E36 uitlaat toch niet origineel?
BV8R.com
21-7-2011 19:24
Kiezen? Je kunt er ook voor kiezen ze allemaal te nemen :) Z4M vind ik persoonlijk wel verreweg de mooiste van deze set, de M3 V8 klinkt toch wel erg leker (nadat je er een lekker 'piep' onder hebt gehangen)... Het leven kan mooi zijn!
21-7-2011 19:14
Ik denk de M600, die moet je hebben!
Markk
21-7-2011 18:33
Mooie foto's Robin !
Jans
21-7-2011 18:06
Leuke test, Z4 is wel de mooiste hoor.
Uw reactie:
Naam:
Email:
Bericht: